Conferință despre manuscrisele armenești din România

8 March, 2014 Intalniri  No comments

 

 

20140214_180650

Vineri 14 februarie a avut loc la Centrul Cultural Armean din București prima întîlnire, din acest an, care a avut ca invitat pe Lusine Sarksian din Armenia.

Lusine Sarksian este lector la Universitatea de Stat din Erevan, secția de Istoria și Teoria Artei a Facultății de Istorie, fiind specializată pe studiul artei armenești medievale. În paralel colaborează cu Institutul de manuscrise vechi Matenadaran, studiind manuscrisele ilustrate armenești din fondul institutului.

Sfera interesului său de specialitate include studiul istoriei artei nu numai din Armenia, ci și din comunitățile armenești, al căror patrimoniu artistic face parte, de asemenea, din arta armeană. În acest scop, Lusine Sarksian a studiat lucrări de artă medievală armeană aflate în diverse muzee și biblioteci ale lumii, ca Biblioteca Națională din Paris, Muzeul Armean din Paris, Biblioteca Națională din Berlin, Biblioteca Congregației Măhitariste de la Veneția, Biblioteca Britanică, unde a cercetat colecțiile de manuscrise armenești.

20140214_180323

Grație sponzorizării acordate de Colegiul Noua Europă, Lusine Sarksian a avut posibilitatea să studieze, timp de cinci luni, patrimoniul cultural al armenilor din România, în special manuscrisele armenești. În cadrul acestui studiu a făcut cercetări în București (Biblioteca Episcopiei Armene și Biblioteca Academiei Române) și în diverse orașe din Transilvania ( Cluj, Gherla și Dumbrăveni).

20140214_174941

Pe baza materialelor adunate în timpul cercetărilor sale, Lusine Sarksian ne-a făcut o  prezentare, în limba armeană, a fondului de manuscrise armenești din România. Conferința a fost însoțită de imagini. Să adăugăm că traducerea conferinței a fost asigurată de Varujan Vosganian care a reușit să redea foarte bine sensul  celor spuse de Lusine Sarksian. Moderator a fost același Bedros Horasangian care ne-a reamintit de cercetările întreprinse acum peste 25 de ani de Silvia Agemian ce a realizat un frumos album despre manuscrisele ciliciene aflate la Arhivele Stratului din Cluj.

În final Lusine a mulțumit, în special Colegiului Noua Europă, personal domnului Andrei Pleșu și doamnei Anca Oroveanu care i-au oferit recomandare pentru a pătrundă în arhive și instituții publice în vederea documentării. De asemeni a mulțumit Arhiepiscopiei Armene și Uniunii Armenilor din România. La conferință a fost prezent Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador al Armeniei în România.

Cercetările realizate de Lusine Sarksian pot fi considerate un nou capitol al istoriei manuscriselor armenești din România  început de H. Dj.Siruni, și continuat de Suren Kolangian și Silvia Agemian.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>