-
O seară cu Șahul
20 March, 2013 Eveniment
-
Mărturisesc că nu vin în fiecare duminică la Catedrala Armeană din București. Agitația din timpul săptămânii mă determină, de multe ori, să rămân acasă. Dar duminica trecută am trecut să văd ce mai fac armenii mei. Era multă lume. Venise domnul senator, acum ministru, Varujan Vosganian și fiecare, parcă, dorea să-l felicite, să-i vorbească. O atmosferă caldă, ca într-o familie în care fiul cel mare își regăsește neamurile și prietenii după o absență îndelungată. Dar îndreptându-mă spre clubul nostru, pentru a savura o cafea, pe ușa de la intrare mi-a atras atenția un afiș. O caricatură peste care era scris Ion Șahighian și Teatrul Românesc. Mai jos erau menționate numele unor personalități ale scenei românești care urmau să participe la această evocare. Deci miercuri 20 februarie, profitând și de o zi plăcută, pe la orele 18, am pus lenea în cui și m-am îndreptat spre str. Armenească nr. 13 la Centrul Cultural Armean. Era deja agitație. O echipă a televiziunii filma iar lumea își căuta un loc. M-am așezat, și la un moment dat, scriitorul Bedros Horasangian a deschis seara după care am văzut-o pe inconfundabila Irina Petrescu. Destinul, poate, a făcut ca această primă doamnă a scenei românești să fie descoperită de Savel Stiopul, un alt armean, și să aibă ca profesor de clasă pe Șahighian.
Irina Petrescu
Mircea Albulescu
Sanda Manu
Emoționant a fost Mircea Albulescu care, deși avea spectacol în această seară, a venit, totuși, pentru jumătate de oră ca să-l omagieze, la rândul său, pe Șahul așa cum i se spunea în lumea teatrului. Apoi amintirile despre acest titan al scenei românești au continuat să fie spuse de regizoarea Sanda Manu, de Grigore Gonța, Valeria Gagealov, profesorul Ion Toboșaru, regizorul Constantin Dicu. Actorul George Paul Avram, emoționat până la lacrimi, a evocat ultimele momente din viața lui Șahighian.
Valeria Gagealov
Grigore Gonța
prof. Ion Toboșaru, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei, George Paul Avram și Constantin Dicu
Din păcate actrița Carmen Stănescu a cărei sănătate este șubredă, nu a putut participa la această seară emoționantă. Organizatorii ne-au pregătit și două surprize. Am ascultat câteva minute din piesa radiofonică Hagi Tudose, în regia lui Ion Șahighian, imprimare din anul 1951 având în rolul principal pe Nicolae Băltățeanu și am vizionat un fragment din documentarul TV O familie de artiști realizat de Elvira Irșai, care a fost prezentă și a spus câteva cuvinte. Imaginea Liei Șahighian și a Dinei Cocea, din documentar, care vorbesc despre regizor, au încheiat această seară nu înainte ca nepotul, Alexandru Șahighian, să mulțumească invitaților prezenți… la întâlnirea cu Șahul. Mulțumesc, la rândul meu, realizatorilor acestui eveniment și aștept cu nerăbdare să revin în strada Armenească 13.
spectator
Recent Comments